Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Brüksel saldırlarının zanlısı Brahim el-Bakraoui’nin geçen yıl Türkiye tarafından Hollanda’ya iade edildiğine ilişkin açıklaması, Lahey hükümeti tarafından teyit edildi.
25 Mart 2016 Cuma 11:28
Brüksel Savcılığı’nın, Bakraoui konusunda Türkiye’nin kendilerini 1 hafta sonra uyardığı açıklaması da yalanlandı.
Ankara, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılacağı şüphesiyle Gaziantep’te gözatına alınan Bakraoui uçağa bindirildiği anda, Belçika ve Hollanda’nın bilgilendirildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Brüksel Zaventem Havaalanı’nda intihar saldırısı gerçekleştiren Brahim el-Bakraoui’nin, Türkiye tarafından Hollanda’ya iade edildiği açıklaması, Lahey ve Brüksel’de krize yol açtı.
Muhalefetin tepkisi üzerine Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aard van der Steur, parlamento üyelerine bilgi verdi.
Hollandalı bakan, Bakraoui’nin geçen yıl 14 Temmuz’da Hollanda’ya gönderildiğini açıkladı.
Van der Steur’un verdiği bilgiye göre, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’nin elekronik posta edresine 14 Temmuz 2014’te, yerel saatle 10:14’te bir e-mail geldi.
Giriş kısmında “Çok acil” yazan e-postada Gaziantep’te gözaltına alınan Brahim el-Bakraoui’nin Hollanda’ya gönderileceği belirtiliyordu. Mektupta sınır dışı nedeni belirtilmiyordu.
Hollanda polisi, yabancılar şubesi ve kraliyet özel birlikleri bu mektuptan haberdar edilmedi.
Saat 10:40’da da el-Bakraoui’nin içinde bulunduğu uçak, Amsterdam seferi için havalandı.
Brahim el-Bakraoui, Amsterdam’a indikten 1 gün sonra , 15 Temmuz’da Belçika polisi, Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ni aradı.
Polis kendilerine bir Belçika vatandaşının Türkiye tarafından sınır dışı edildiği bilgisi geldiğini belirterek, ayrıntıları istedi.
Hollanda Emniyeti de Belçika’nın talebi üzerine 15 Temmuz’da kayıtları inceledi.
Ancak Amsterdam’a bir gün önce indiği, arananlar listesinde adı bulunmadığı ve Hollanda vatandaşı olmadığı için Bakraoui hakkında kayıt tutulmadığı ortaya çıktı.
Aynı mektupta, Bakraoui ile birlikte Alman uyruklu bir kişinin de sınır dışı edilerek Amsterdam’a gönderildiği bilgisi yer alıyordu.
Bu kişinin ismi Güvenlik ve Adalet Bakanlığı tarafından karalandı. Çünkü Almanya bu kişinin kimliğinin açıklanmasını istemiyordu.
Almanya bu konuda Hollanda ile bir daha temasa geçmedi.
Bakanın açıklamaları Hollanda muhalefetini tatmin etmedi. Meclis, 29 Mart Salı günü bu konuyu görüşmek üzere özel oturum yapma kararı aldı.
Belçika Parlamentosu da, Brahim el-Bakraoui’nin Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi ile ilgili olarak soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.
Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ile Adalet Bakanı Koen Geens, saldırı ve iade konusundaki sorumlulukları nedeniyle istifalarını sundular. Ancak Başbakan Charles Michel istifaları kabul etmedi.
Brüksel Savcılığı, Ankara’nın Belçika’yı, Bakraoui’nin iadesinden 1 hafta sonra bilgilendirdiğini açıklamıştı.
Ancak bu iddia, Türkiye tarafından yalanlandı. Hollanda Televizyonu’na konuşan Türk hükümetinin bir yetkilisi, Brahim el-Bakraoui uçağa alındığı an, hem Belçika hem de Hollanda’nın bilgilendirildiğini söyledi.
Türk yetkiliye göre, normal şartlarda sınır dışı konularında Avrupa büyükelçilerine bilgi verilmiyor.
Ancak ‘cihatçılık gibi özel bir durum’ nedeniyle el-Bakraoui konusunda her iki ülkenin büyükelçisi de bilgilendirildi.
Türkiye’nin elinde, potansiyel cihatçılara ilişkin 36 bin kişilik bir isim listesi bulunuyor. Geçen yıl bu listede 11 bin kişi vardı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Belçika vatandaşı 60 cihatçının sınır dışı edildiğini açıklamıştı.
Türkiye, şu ana kadar 2 bin 896 kişiyi sınır dışı etti. Bunların ne kadarının AB vatandaşı olduğu bilinmiyor.
Bu arada Brüksel’de canlı bomba eylemi gerçekleştiren Khalid el-Bakraoui’nin de kardeşi Brahim el-Bakraoui gibi şartlı tahliye ile serbest bırakılan bir adi suçlu olduğu açıklandı.
Kaynak:: BBC