MAK Danışmanlık’ın yaptığı araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 80’i bürokrasi ve siyasette Fetö’cülerin olduğunu ifade ederken, katılımcıların yüzde 77’si adliyelerde adil karar verileceğine inanmıyor. Araştırmadaki “TBMM’de sizi temsil etmek için yeni bir siyasi partiye ihtiyaç var mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 43’lük oranı “evet” yanıtını veriyor.
19 Temmuz 2017 Çarşamba 09:06
MAK Danışmanlık 55 şehirde 5 bin 400 kişi ile yaptığı “4 Temel Başlıkta Siyasi Gündem Analizi”nde dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. Araştırmada uzun zamandır Türkiye’nin gündemini meşgul eden FETÖ’cü siyasilerden adalete güvene, TBMM’de yeni bir sesten idam taleplerine kadar birbirinden ilginç sonuçlar yer alıyor.
Araştırmanın en dikkat çeken sorularının başında hiç şüphesiz “Üst bürokrasi, siyasi partilerin milletvekilleri ve belediye başkanları arasında FETÖ’cü olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusu geliyor. Bu soruya kararsızlar dağıtıldığında vatandaşların yüzde 80’inin “evet” cevabı vermesi ise dikkat çekti. Vatandaşın büyük kısmı FETÖ ile mücadeleye destek verirken, halen bürokrasi ve siyasette Fetö mensuplarının yer aldığını düşünüyor.
DARBE İHTİMALİ VAR!Araştırmada, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden henüz bir yıl geçmişken, vatandaşların büyük bir çoğunluğunun yeni bir darbe endişesi taşıdığı yer alıyor. “Size göre halen bir darbe ihtimali var mı? Yeni bir darbe teşebbüsü olabilir mi?” şeklindeki bir soruya vatandaşların yüzde 41’i ‘evet’ diyerek darbe endişesini dile getiriyor.
VATANDAŞ TBMM’DE YENİ BİR SES İSTİYORSon zamanlarda siyasetteki kısır çekişmelerden bunalan vatandaş, artık TBMM’de yeni bir ses duymak istiyor.
Vatandaşların büyük bir kısmı Meclis’teki partilerin ihtiyaca ve taleplere cevap vermediğini düşünüyor. Araştırmadaki “TBMM’de sizi temsil etmek için yeni bir siyasi partiye ihtiyaç var mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 43’lük oranı ‘evet’ diyerek Meclis’teki mevcut partilerin kendilerini yeterince temsil etmediğini söylüyor.
ADALETE GÜVEN YOK!Araştırma sonucunun en dramatik noktasını ise ne yazık ki adalete olan güvensizlik oluşturuyor. “Herhangi bir nedenle yolunuz adliyeye düştüğünde (Sanık – Tanık – Müşteki) hakkınızda adil karar verileceğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 73’ü adil karar verileceğini düşünmüyor. Kararsızlar da orana dahil edildiğinde ne yazık ki adalete güvensizlik yüzde 80’lere varıyor.