DATÇA YEREL TOHUMDAN DATÇA KOOPERATİFE GİDEN YOL

ÇALIŞAN TÜRKİYE - Şubat 15, 2020 10:42 am A A

Datça Yerel Tohum Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, S.S. Datça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kurucusu ve Yönetim Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zeki Karcan ile röportaj yaptık.

Esmeri Alev EKEBAŞ: Datça Yerel Tohum Derneği kuruluşunda sizinle ve arkadaşlarınızla tanışmıştık. Ülkemizin tohumunu, toprağını, tarımını korumak amacıyla bir araya gelebilmenin koşullarını nasıl oluşturdunuz?

Zeki KARACAN: Ülkemizde, 2006 yılında ve peşpeşe çıkan yasalarla hibrit ve GDO’lu ürünlerin önü açıldı. Bizler de ülkemizin tohumunu, toprağını, tarımını korumak amacıyla bir araya gelebilmenin koşullarını yarattık. Uluslararası devlere ve yerli işbirlikçilerine savaş açmak çok zor bir faaliyetti. Her türlü engellemelere rağmen istediğimiz hızda olmasa da bu noktaya gelebildik. Türkiye’nin her yerinde dernek ve kooperatifleri kurmak için kolları sıvadık.

Datça’da ise bu çalışmanın koşullarını yaratmaya tek tek gönüllü arkadaşların arazilerinde başladık. 2015 yılında sosyal medyada DATÇA YEREL TOHUM grubunu kurarak geniş kitlelere ulaşmaya başladık. Çiftçilerimize, üreticilerimize, tüketicilerimize gönüllü arkadaşlarımızla ulaşmaya başladık.

Esmeri Alev EKEBAŞ: ‘Zehirsiz toprakta, zehirsiz üretim’ sloganıyla çıktığınız yolda Datça’lı çiftçilere nasıl ulaştınız?

Zeki KARACAN: 2016 yılında Datça Belediyesi ile yaptığımız protokolle bize tahsis edilen arazide tohum üretimimize hız verdik. Aynı anda her cumartesi semt pazarında her çarşamba köylü pazarında kurduğumuz stantlarımızda aydınlatıcı üretici ve tüketicilere yönelik bildirilerin, broşürlerin dağıtımını aralıksız üstlendik. Kahve ve ev toplantılarıyla ”ZEHİRSİZ TOPRAKTA ZEHİRSİZ ÜRETİM” sloganımızı öne çıkarıp, Atalık Yerel Tohum ekim işinin önemini ülkemizin olmazsa olmazı olarak öne çıkardık. Ulaştığımız Datçalı çiftçilerimize tohumlar vererek ektirmeye pazarda satışını örgütlemeye başladık.

Esmeri Alev EKEBAŞ: Emek verdiğiniz, Datça’ya kazandırdığınız projelerden bahseder misiniz?

Zeki KARACAN: Datça’ya Kazandırdıklarımız:

– Her yıl yenilediğimiz geleneksel DATÇA YEREL TOHUM şenliği yaparak tohum takasları düzenliyoruz.

– 5 dönümle başladığımız ekim arazimizi 40 dönüme çıkardık.

– Yaklaşık 6 yılda 200 cins ve türde atalık tohumu koruma altına alıp ülkemize kazandırdık.

– İlk, orta, lise çocuklarımıza farkındalık yaratmak için her yıl bir tema seçerek resim, öykü, makale yarışmaları düzenledik.

– Belediyemizin bize tahsis ettiği odada düzenli toplantı, seminer, eğitim çalışmaları düzenledik.

– Yerel Tohum Üretim bahçemizde arazisi ve bilgisi olmayanlara hobi bahçeciliği ve pratik ekim, dikim, tohum çıkarma ve koruma görsel eğitimler verdik.

Esmeri Alev EKEBAŞ: Bir avuç gönüllüyle yola çıkıp S.S. Datça Tarımsal Kalkınma Kooperatifi hayalinizi gerçekleştirdiniz. Bu süreci anlatır mısınız?

Zeki KARACAN: Bir avuç gönüllüyle yola çıkarken hep olmazsa olmazımız üretici ve tüketicileri bir araya getiren kooperatif hayalimizi gerçekleştirdik ve S.S. DATÇA TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ adında karar verdik.

Yola çıktığımız bu uzun, meşakkatli yolda Datçalı üreticileri ve tüketicileri bir araya getirecek ve DATÇA YEREL TOHUM ışığında sağlıklı yerel atalık tohumlarımızı ve zehirsiz toprakta zehirsiz üretimden taviz vermeden çalışacak 7 gönüllüyle kooperatifimizi 2019 yılında kurduk. Ortak sayımızı, yavaş ama ilkemizden taviz vermeden oluşturmaya, çoğaltmaya çalışıyoruz.

Şu anda Datça’mızın olmazsa olmazı bal, badem, zeytin üreticilerimizi ortaklar listemize koyduk. Yeni ortaklarla, binlerce dönüm arazinin üretim ve denetimine başlamış olduk.

Yerli domates, biber, patlıcan üretimlerimiz ve bunların salça, pul biber, kurutmalık kışlık ürünleri satışımıza ekledik. Kendi ürünlerimiz, yani Datçalı üreticilerimizin ürünleri önceliğimiz. Ama eksik ürünlerimizi de bizim gibi çizgisi olan kooperatiflerden ürün tedarikiyle karşılayacağız.

Kooperatifimizde de DATÇA YEREL TOHUM DERNEĞİ’MİZDE olduğu gibi ilkelerimizden taviz vermeden sağlıklı temiz gıdayı tüketicilerimize sunacağız.

Esmeri Alev EKEBAŞ: Dernek ve kooperatifinize yönelik beklentilerimiz nelerdir?

BEKLENTİLERİMİZ

Zeki KARACAN: Dünyanın ve ülkemizin birçok yerinde yoğun ilgi çeken dernek ve kooperatifimiz maalesef Datça’lı resmi, kurumsal, STK, gönüllü destekçimiz konusunda yeterli değil. Bunun çözülmesini istiyoruz.

– Datça Yerel Tohum Bankamızı oluşturmak için basın ve sponsor desteği istiyoruz.

– Üretim alanımızı büyütmek için gönüllü arazi ortakları ve buralarda bize destek olacak gönüllüler istiyoruz.

DORUKTÜRK MERKEZ (EGE), Esmeri Alev Ekebaş, DATÇA

 

 

Bu haber 683 kez okundu.
ÇALIŞAN TÜRKİYE - 10:42 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.