DERNEKLERDEN HARMANCI’YA TEPKİ

DERNEKLERDEN HARMANCI’YA TEPKİ
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.09.2018
4
A+
A-

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ MEHMET HARMANCI’YI ADALETLİ OLMAYA DAVET ETTİ!
02 Haziran 2016 Perşembe 17:03
 Dernekler Mehmet Harmancı’ya İnsan hayatı ile oynamak bu kadar kolay mı diye sordu . Latif Akça Yalnız Değildir , Şahsına  Uygulanan Adaletsiz Tutumun Karşısındayız Diyen 20’ye aşkın sivil toplum örgütü basın açıklaması yaptı ve Harmancı’ya  yazıyı basın önünde takdim etti.

 

Basın Açıklaması ;

Bizler  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Faaliyet gösteren    Sivil Toplum Örgütleri   olarak,  Denktaş Derneği Kurucu Başkanı kıymetli arkadaşımız Latif Akça için burada toplanmış bulunmaktayız. Sn. Akça’nın disiplin kurulu görüşme sürecini çok yakından takip ettik. Kendisi yıllardan beri Lefkoşa Türk Belediyesi’nde layiki ile  görevini yapmakta iken siyasi ve talihsiz bir karar sonucu, Disiplin kurulu tarafından işinden faşizanca bir tutumla atılmıştır.

Bizler bu konu ile ilgili  tüm tutanakları okuduğumuzda, Latif Akça’nın  soruşturma memurluğunu yapan  Sn. Dervişe Ener  tarafından Disiplin Kuruluna sunulan raporunda ,

‘’2015 yılında iddia edilen eksik saatler ile ilgili yaptığı soruşturmada ,

İdarenin personelin işe giriş-çıkış saatlerindeki eksikleri için bugüne kadar yaklaşımı maaş kesintisi olmuş ve şube amirlerine toplam saat maaş kesintisi yönünde bildirimler yapıldığını iddia edilen eksik saatlerle ilgili Latif Akça’ya yapılmış yazılı ve sözlü herhangi bir resmi uyarı olmadığını , ifade ettiğini ,  giriş-çıkışlarda parmak izinde herhangi bir eksikliği olmadığının, personelin kapıda görevli bir memur tarafından  tutulan notlardan dolayı suçlandığını ,bu iddia edilen suçun da  Belediye Personel yasası bakımından bağlılığı bulunmadığı , bu uygulamanın , ancak daha ileriki dönemde personel çalışmalarını izlemede , idare tarafından izlenmesi ve bu tesbitleri ile ilgili uygulamaları belediyeler personel yasasına dayanarak uygulaması gerektiğini‘’ifade ettiğini görmekteyiz.

 

Değerli Arkadaşlar , Latif Akça’nın  Belediyedeki Sicil Dosyasında  bırakın disiplin suçunu,  dosyasında  bugüne kadar herhangi bir uyarısı bile yokken, dosyası  tertemiz iken, özellikle Disiplin soruşturması esnasında işleyişi ile ilgili soruya,  Şube Sorumlusu Sn. Cemal Ulunay  ‘’ işini Layiki ile yapan Performansı Yüksek bir Personelimdir ‘’ derken,  Disiplin Kurulu tarafından Latif Akça, yanlı bir karar ve adaletsizce  işten atılıyor. Burda Belediye Personel yasası çok açıkken   88. Madde ‘’İlk sicil amirleri, değerlendirilecek Belediye personelinin çalışmasından doğrudan doğruya sorumlu olan en yakın amirdir’’ilkesi işletilmemiştir.

Adaletsizce yapılan bu yargılamada yine görmekteyiz ki, 2015 yılı içerisinde, Lefkoşa Türk Belediyesi İdaresi 30’a yakın personele eksik saatleri ile ilgili uyarı yazısı verirken Latif Akça’ya uyarı yazısı vermemiş ve vurgu yaptığımız eşitlik ilkesini de bozmuştur. Kişiye özel yapılan bu keyfi uygulamalarla işine son verilen Latif Akça ‘da  özellikle Belediyeler yasasının  94. Maddesindeki (11) Disiplin cezası takdir edilirken, ilgilinin geçmiş hizmet durumu ve fiilin işleniş durumu göz önünde tutulur. (12) Disiplin cezası verilmesine neden olan bir eylem veya davranışın tekrarlanması halinde, bu suçların ilk kez işlenmesinde uygulanan cezanın bir üst derecesindeki ceza verilebilir. Ancak birinci suç ile ikinci suçun işlenişi arasında en az beş yıllık bir sürenin geçmesi halinde, tekrarlanma nedeniyle ceza artırılması yoluna gidilemez ,İlkesinede Uyulmadığı görülmektedir.

Yapılan Bu yanlı disiplin kurulunda tüm bu gerçekler ışığında yasaya göre mülayim davranılmadığı .96.Madde ,  Belediye personeline verilecek disiplin cezaları ve bu disiplin cezalarını gerektiren eylem ve davranışlar şunlardır: 1- Uyarma Cezası 2- Kınama Cezası 3- Kademe İlerlemesini Kısa veya Uzun Süreli Durdurma Cezası 4- Geçici Olarak görevden Çıkarma Cezası Maddelerinin , görmezden gelinip hiçbirine uyulmadan Latif Akça’nın direk olarak işten atılmasının da hiçbir açıklaması tarafımızca yoktur, bunu toplum vicdanı da asla kabul etmez. Düşüncesi siyasi görüşü her ne olursa olsun bir kişinin Ekmeği ile oynayan Disiplin kurulunun Adaletsizce yanlı bir şekilde , Sn. Latif Akça’nın görevine son vermesi, Sn. Akça’yı seven, başta  Kıbrıs Türk  halkını ve biz Sivil Toplum Örgütlerini  derinden yaralamıştır.

Yıllardır Basında işe gelmeyenlerin para aldığı konuşulurken Latif Akça gibi topluma mal olmuş birinin bu şekilde işten atılması kabuledilebilir değildir.

Böyle bir örnek ne insan haklarına ne de vicdana uygun değildir.

Değerli Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanları; bugün Akça’ya yapılan  insani olmayan bu davranışın benzerinin yarın sizlerinde başına gelmesi kuvvetle muhtemeldir. Bu Dava emsal bir davadır ve sadece Latif Akça’nın değil tüm adadaki Belediye Memurlarının da geleceğini yakından ilgilendirmektedir. Böyle bir şeyin sizinde başınıza gelmesini istemiyorsanız  bugün Latif Akça’ya sahip çıkmak zorundasınız. Yapılan bu yanlış bir an önce hemen geri alınmalı ve Sn. Latif Akça   görevine geri dönmelidir. 1974 yılından bu zamana kadar Kıbrıs tarihinde hiçbir devlet memuru bu şekilde görevinden alınmamış, işten çıkartılmamıştır. 

Denktaş Derneği Kurucu Başkanı Sn. Latif Akça’ya hangi kirli eller, hangi menfaat ve çıkar çevreleri bu durumu yakıştırdı bizler biliyoruz. Unutulmamalıdır ki Sn. Akça’nın da bakmakla yükümlü olduğu ailesi ve çocukları vardır. Bugün biz Dernekler Kurulu olarak top yekün hareket ediyor ve Akça’nın arkasında olduğumuzu, konunun takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. Bu yanlış kararın derhal  Belediye Başkanı tarafından vakit kaybetmeden düzeltilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla arz ederiz

Esnaf ve Sanaatkarlar Birliği Kemal Altuncuoğlu, Gaziantepliler Kültür  ve Dayanışma Derneği Mesut Ayar, Atatürkçü Yaşam Derneği Ahmet İşcan, Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi Kansu Aksu, Dr. Fazıl KÜÇÜK Hareketi Mustafa Çaluda, Kıbrıs Türk Şöferler Birliği Turan Damlar, Kıbrıs Türk Hatay Kültür Dayanışma Derneği Bertan Zaroğlu, Halkın Adalet Konseyi Ali Yenen, Yeni Doğuş Hareketi Turan Büyükyılmaz , Emekli Assubaylar Derneği Esen Ömürlü, Ulusal Halk Hareketi Taner Etkin, Hataylılar Bütünleşme ve Yardımlaşma Derneği Mustafa Bük, Mücahit Komutanları Derneği Gözkamaş Ergüneş,  BEL-SEN Fikret Keleş, Midyatlılar Bütünleşme ve Yardımlaşma Derneği Faysal Dağdelen, MÜSİAD Okyay Sadıkoğlu, Milliyetci Demokrasi Hareketi Buray Büsküvütcü,KKTC  Ahiska Türkleri Kültür ve Dayanışma  Derneği Hakan Uygun

R.R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği (a)

As Başkan

Ali Taşkın

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.