Dr. Vecdet ÖZ; SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?

GÜNCEL - Haziran 19, 2020 9:14 am A A

Aziz Vatandaşlarım,

KORONA SALGINI HAKKINDA,
27 Nisan 2020 günü genel bilgilendirme ve uyarı amaçlı olarak aşağıdaki yazıyı yazmıştım! Ne yazık ki söylediklerim çıktı! Yaşadığınız tecrübelerden sonra yazımı bir kez daha okumanızı rica ediyorum.


“SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?”

Bu tarihi vermeden önce sizlere bazı bilgiler aktarmak isterim.

Genel olarak mikroorganizma olarak tanımlanan ancak taksonomik olarak bakteri, mantar ve virüs olarak adlandırılan mikroskobik canlıların bazıları patojen yani insan, hayvan ve bitkilerde hastalık yaparlar.

Mikroorganizmaların çoğu insan, hayvan yada bitkilere özeldir. Ancak bunlardan bazıları hayvanlardan insanlara da geçerek hastalık yapabilir. Bu tür mikroorganizmalara Zoonoz yani hayvan kökenli diyoruz. Covid-19 bu tür bir virüstür ve Yarasa yada Pangolin kökenlidir.

İnsanlarda hastalık yapan mikroorganizmalar bazen geniş toplumsal kitlelere yayılarak pandemi dediğimiz küresel ve son derece ölümcül salgınlara neden olabilirler. Pandemi şeklinde oluşan bu salgınlardan kurtulmanın tek yolu sürü bağışıklığıdır. Antibiyotik, antimikotik, antivirütik gibi ilaçlar ve bağışık serum salgınlarda ancak tedaviye destek amaçlı kullanılır.

Tıbbi bir terim olan sürü bağışıklığı, toplumda yeterli sayıdaki (%60-70) insanın, herhangi bir enfeksiyona karşı topluca bağışıklık kazanmış olduğu durumu ifade eder. Hastalığın yayılmasını engellemenin tek ve en etkili yolu budur.

Sürü bağışıklığı için, bağışıklığın aşıdan mı yoksa hastalığa yakalanmış insanlardan mı kaynaklandığı önemli değildir. Her iki şekilde de olabilir, önemli olan maksimum toplumsal bağışıklığı temin etmektir.

Henüz aşısı olmaması nedeniyle COVID-19 olarak adlandırılan yeni koronavirüs enfeksiyonu ile (mecburen) doğal yollarla giderek daha fazla insan enfekte olduğunda (sürü bağışıklığı) iyileşen ve dolaylı olarak gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklı olan insan sayısı otomatikman artmış olacaktır. Nüfusun yaklaşık %70’i enfekte olup iyileştiği an, çoğu insanın enfeksiyona dirençli olması nedeniyle ve hastalığı bulaştıracak insan sayısı azaldığı için salgın daha da yavaş ilerleyecektir.

Gelelim sürekli gündemde olan izolasyon konusuna. İzolasyon işlemi, sürü bağışıklığının ayrılmaz ve en önemli parçasıdır.

İzolasyon diğer bir tabirle karantina yada toplumda yaygın kullanılan ifadesiyle evde kalma tedbiri, salgının zararlı etkisini yumuşatmak ve zamana yayarak sürü bağışıklığının kontrollü bir şekilde gelişmesini amaçlar. Aynı zamanda hastanelere müracaat eden vaka sayısının haftalara yayılmasını sağlayarak gereksiz yığılmayı, paniği, salgının alevlenmesini engeller ve dolayısıyla yoğun bakım hasta ve ölüm sayısını asgariye indirir, salgınla daha kontrollü bir mücadele yapılmasını sağlayarak doktorların işini kolaylaştırır, mevcut cihaz ve ekipmanın herkese yetmesini sağlar, tedavi harcamalarını azaltır.

Tüm bunları yaptığımız an korona salgınının biteceğinden yavaş yavaş emin olmaya başlayın ancak şunlar yapılmadan asla bitti demeyin!

1. Toplumun izolasyonu için tüm toplumsal faaliyetlerin durdurulması, çok sayıda tarama testi yapılması, dışarıda sürekli ve hastalık halinde evde maske takılması, minimum bir metrelik sosyal mesafe ile toplumun en az %80’inin en az bir ay (duruma göre uzatmalı) kısmi alışveriş izinli ve kontrollü şekilde evde kalma ve bunun için de devletin işverene ve vatandaşa ekonomik destek vermesi altın kuraldır.
2. Tüm bu çalışmaların ardından, salgının başlangıç tarihinden itibaren iki ay sonra toplumun en az %60’lık bölümünde IgG antikoru yani bağışıklık taraması yapılmalı ve tüm testlerden pozitif netice alındığından emin olunmalıdır.
3. Buna rağmen tüm sınırlar bir süre daha kapalı tutulmalıdır. Ta ki aynı sonuçlar diğer ülkelerden de gelene kadar!..
4. Sonra diğer ülke verileri geldikçe sınırlar, yine de girişte kontrol yapılmak şartıyla denetimli bir şekilde açılmalıdır.
5. Salgın dünyada eş zamanlı olarak kontrol altına alınana ve bu durumdan tam emin olunana dek Sağlık Bakanlığı tarafından toplumu rehavete sokacak herhangi bir gevşetici açıklama kesinlikle yapılmamalıdır!..
6. Ülke genel siyaseti bu mücadeleden kesinlikle uzak tutulmalı, hükümet sırf başarılı görünmek adına salgını siyasete alet ederek işin ciddiyetini sulandırmamalıdır!

Şimdi anlaşıldı mı durumun ne kadar ciddi ve sürecin ne kadar zorlu olduğu!

Bu iş şakaya gelmez!

Aksi halde salgın tam bitti derken yeniden alevlenir!..

Tüm bunları, bu işleri iyi bilen konunun uzmanı bir Adli Tıp hocası ve Sağlık Bakanlığı’nın tecrübeli eski bir bürokratı olarak söylüyorum.

Lütfen söylediklerimi yabana atmayın, ciddiye alın ve sakın gevşemeyin..

İşte salgın ancak böyle bitecektir!!!

Dr. Vecdet Öz
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Bu haber 881 kez okundu.
GÜNCEL - 9:14 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.