TAMER LEVENT VE ÇIĞDEM YORGANCIOGLU, LIONS KULÜP’TE “SANATA EVET”

ÇALIŞAN TÜRKİYE - Aralık 1, 2021 11:39 am A A

Cigdem YORGANCIOGLU-Tamer LEVENT

Tango dans videoları

https://www.youtube.com/watch?v=8OPqeA0iEtk

https://www.youtube.com/watch?v=s8f_-D7sDNo&t=12s

LİONS KULÜBÜ VE ARTSHOP YAYINCILIK  DEĞERLİ BİR ETKİNLİĞİNDE

“SANATA EVET” diyerek

İKİ INTERDISIPLINER SANATCIYI KİTAPLARDA VE TANGODA  BULUŞTURDU

TAMER LEVENT VE H. ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU

 

LIONS KULÜP “SANATA EVET” diyor

Sanatın hayatı algılama biçimi olarak kavranmasına yönelik kurumsal destek vermeyi sürdüren Lions Kulüp   bir kez daha Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı TOBAV ile Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB kuruluşlarında yer alarak, bir dönem genel başkanlığını yapmış olan  yönettiği oyunlarla, Kanada, Rusya, İran ,Güney Kore, ve Kuzey Kıbrıs’ta davet edildiği festivallerin yanısıra  , Kış Uykusu, Simindis Kundzuli (Mısır Adası)Tepenin Ardı gibi festival filmlerinde oynayıp başarı hikayeleri ve  ödüllerle dönen Çağdaş Drama Derneği’nin kurucularından usta ve sevilen Tiyatro sanatçısı,sanat yönetmeni Yazar Tamer Levent’e, bu kez kapıdaki tabelasında geçen ismiyle uluslararası  Lions Dernekleri İstanbul Anadolu Yakası Sosyal Hizmet Vakfı  binası olan  tarihi  Kilercibaşı Köşkü’nün kapılarını açtı.

27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama gününde “SANATA EVET”

Anadolu Yakası’nın etkin sivil toplum kuruluşlarından biri olan  Kazasker Lions Kulübü , Khalkedon Lions Kulübü,Suadiye Lions Kulübü ve Artshop Yayıncılık  tarafından organize edilen Tamer Levent söyleşisi ve-  Artshop Yayınları  tarafından yayımlanan “Niçin Tiyatro’dan”  “Sanataevet”e – kitabı , imza günü 27  Kasım 2021 Cumartesi günü İstanbul Anadolu Yakası’nda   Uluslararası  Lions 118- Yönetim Çevresi   Merkezi binasında  gerçekleşti.

Eşi Şenay Akdamar ile birlikte kurucularından biri olduğu Artshop Yayıncılık’ın  Genel Yayın Yönetmeni Vedat Akdamar, söyleşinin takdimi ve moderasyonu esnasında kendisi gibi Lions kulübü üyesi olan  sanatçı yazar Tamer Levent ile birlikte yeraldı.

Söyleşinin sonunda 2021-2022 Dönemi İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi. Genel Yönetmen : Ln. İnci Otman haziruna sanata dair sanatsal sözcüklerini de  içine kattığı bir kapanış konuşması yaptı.

İmzalanan kitabın satış gelirleri  118 Y Anadolu Yakası Lions federasyonu olarak ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine sağlanacak burs kapsamında değerlendirilmektedir.

Lions Kulübü geçmiş yıllarda Avrupa Yakasında 2011 senesinde Lions 118 T- Yönetim Çevresi  olarak sanatçı H. Çiğdem Yorgancıoğlu’nun Türkiye’yi ABD de ve Katar ‘da temsil eden yağlıboya eserleinin yer aldığı resim sergi ve teatral performansına ev sahipliği yapmıştı.

 

“SANATA EVET”  Nedir ?

Avrupa’yı ve dolayısıyla dünyayı etkilemiş olan rönesans ve reform felsefesi olan LebenKunst’ u da destekleyen Sanatın  sadece resmin, heykelin,edebiyat ve şiirin,mimarinin, tiyatronun,sinemanın bir ismi olmadığını benimseyen bir bakma ve düşünce biçimi

Sanata Evet; sanatın bir ürün değil bir süreç olduğunu savunmaktadır. Bu süreç sonunda ortaya çıkan her şeyin iyi doğru ve güzel kavramları ve  Poetika üzerinden  Aristo ve Hegel’in felsefelerine de isnat edilen iyi, doğru güzel ya da başka bir deyişle etik, estetik ve adalet kavramlarıyla örtüştüğü takdirde sanat olarak kabul etmektedir. Sanataevet.org dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için sanatın tüm süreç ve alanlarda olmasını savunan ve bu düşüncenin yayılması için gayret gösteren gönüllülerden oluşan bir platformdur.

Rafet Koroglu Acaba bir gün Camdaki Kız ile de  tango dansı yapacak mı ?

Davetliler arasında son kitabı,Tamer Levent gibi yine Artshop tarafından yayınlanan Dünya Gezgini ve Türkiye’yi akademik sunumlar resim sergi ve teatral performanslarıyla yurt dışında temsil eden,Yaşamda Kalıcı Barış ve Başarı için Sanat ve Yaratıclık  konulu ART-CHI ve EFTALYA ART FOR THE SOCIETY, CI TANGO TALKS  eğitim,seminer,konferanslar, söyleşilerinin  yurt içinde ve dışında mimarı olan  ekonomist,dünya gezgini (107 ülke) interdisipliner sanatçı Hicran Çiğdem Yorgancıoğlu’da vardı . Birbirlerine kitaplarını imzalayan iki sanatçı imza ve kokteyl sonrası  davetliler huzurunda mini bir doğaçlama  tango dansı denemesi yaptılar.”Sanata Evet” diyen Tamer Levent gibi usta bir sanatçının anında hemen dans sürecine gösterdiği uyum  Sanatın hangi dalı ile uğraşılırsa uğraşılsın bir diğerine geçişte insanın nöronlarını nasıl ateşlediğinin adeta bir alameti farikasıydı. Bu dans belki Gülseren Budayıcıoğlu’nun aynı isimli romanından uyarlanan ve yapımcılığını OGM Pictures’ın üstlendiği halen Kanal D ekranlarından yayınlanmakta olan Camdaki Kız dizisinde senaryoya eklemelerle Rafet Koroglu bir gün tango dansı yapacak mı sorularını da akla getirebilir.

Uzm.Psikolog Ressam Meltem Akhan, Kirpi Edebiyat ve Düşün Dergisi’nde yayın kurulu üyesi Cemile Kurtaş gibi sanat ve edebiyat dostlarımızın, Organizasyonun kusursuz geçmesini sağlayan Artshop Yayıncılık Kurucuları Vedat Akdamar(GenelYayınYön.)-Şenay Varlıoğlu Akdamar çifti gibi organizasyon sahibi katılımcıların yanısıra  STK bünyesinde ,118Y Anadolu Yakası Lions Federasyonu 2021 2022 dönemi görevi burslu öğrenci sayısını arttırmak olan Kabine Lideri Türkan Doğan ve 2021-2022 Dönemi İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi. Genel Yönetmeni  Ln. İnci Otman ile kısa ve değerli sohbet imkanı bulduğum bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler.-Cigdem Yorgancioglu

 

Söyleşiden Enstanteneler

Sanatı ve düşünceyi , mantık, gerçeklik, doğruluk, adalet kavramları üzerinden Aristo ve Hegel felsefelerine ve epistemolojiye atıflarda bulunarak katılımcılara aktaran, oyuncuyu ve dahi sanatçıyı  bir insan-bilimci olarak gören Levent , sanat olayını araştıran ilk eser olan Aristo’nun Poetika’ sından Lebenskunst Yaşama Sanatına kadar pek çok konuya değindi söyleşisi katılımcılar tarafından ilgi ve dikkatle izlendi.

Sanatın bir ürün değil bir süreç olduğunu,,bir meslekten ziyade SANAT kavramını ise çağın yaşama ve düşünme biçimi olarak tanımlandığını ,insan beyninin bir yansıması olarak sanatın, insan beyninin bizzat kendisi olduğunu buna istinaden  interdisipliner ve multidisipliner  sistemler oluşturulması gerektiğini ,ilaveten toplumun tüm kesimlernin  kendi yaşam kalitelerini yüksek seviyeye taşıyabilmek  için bu kavrama sahip çıkması gerektiğini  savunan “Sanata Evet” fikrinin ve platformunun kurucusu Tamer Levent ,bu yolda 35 seneyi aşkın bir süredir teorik ve pratik gayretlerini sürdürmekte olduğunun da altını çizdi.

Kişinin kendini yapılandırabilmesinin  ustalığını eline alması  noktasında Bütün insanların dünyaya “sanat eseri” olarak gelmelerine ragmen ekseriya yaşadıkları çevrenin  onları sıradanlaştırırdığını, Sanatın bir işin itinayla  ve yaratıcı olarak yapılması düşüncesinin ve mesuliyetinin ismi olduğunu savunan Levent, Sanat,yaşama değer katmak için yapılan nitelikli üretimdir.kıymeti  anlaşıldığında yaşamın her alanında ve merhalesinde  yaratıcı düşünceye,kararlılığa,titizliğe,tutarlılığa,sevgiye,sorumluluk ve özen ile üretmeye yol gösterir şeklindeki fikriyattan hareketle Mış gibi  hayatların dışına çıkmış olup samimi farkındalığın, ancak yaşamı sorgulama, düşünce biçimlerini  değiştirerek otomatik pilottan ve dogmalardan çıkıp  nöronları  şaşırtma, gizemleri çözme tutkusu, kendini geliştirme, bilgiye ulaşmak, bilgiyi içselleştirmek ,bilgiyi aktarmak ve geliştirmek, sonra bunların tümünü yaşama geçirmek sanatıdır bakış açısı temelli bir  Sanata Evet  söyleşisi gerçekleştirdi .Levent’e göre yaşamı sanatsallaştırmayı ideal edinen ve kendini inşa eden  insan yaratılmalı.  “Lebenkunst -yaşama sanatı” felsefesine, kent estetiğinden kentteki yaşamın sanatsallaşması kavramının anlaşılması gerekliliğine kadar değindiği ve Fikri Mülkiyet değil ama telif kelimesinin sanatın ruhu ile bağdaşmadığının da altını çizen  konuşmasında kıymetli sanatçı Levent  ;

Daha yaşanabilir bir dünya için düşünmeye ve sanata ihtiyaç var mı ?sanat ulaşılabilir mi anlaşılabilir mi ? Sanat yurtta ve dünyada demokrasinin önünü açar mı ,sanata, sanat kültürüne kafi miktarda yatırım yapılmamışsa toplumlarda bir noksanlık duygusu hakim midir?. Sanatın değiştirici dönüştürücü,iyileştirici özelliği insana ve topluma neler katar sorularının yanıtlarını aramaya teşvik eden ilham verici bu söyleşi esnasında Çiğdem Yorgancıoğlu olarak “Sanata Evet demek “sanata  hayır diyenlere de hayır “demek fikrini coşturuyordu  içimde

Sanat süreç midir ? Bu soruların cevabı “evet”  Aynada kendini izleyen insan acaba kendini yadırgayıp kavga mı edecek yoksa kendine mi aşık olacak Narciusus gibi .. ya da kendini mi inşa etmeye başlayacak bu ve benzeri  düşünce kapılarını aralayan bir söyleşi Gök bilimden , felsefeye ,  siyasetten zoolojiye, mantıktan  biyolojiye ya da fizikten  etik anlayışa dair pek çok  alanda  eserler kaleme alan  Antik Yunan filozofu  Aristo ‘nun  varlığın erdeminin, iyi durumda olmasını ve işini iyi yapması olması gerekliliği üzerine temellendirdiği düşünce ve tasarlama sürecinin adı olan sanat anlayışınında İnsanın erdemi işini ve işlevini iyi yapmasıdır fikrinden de güç alan, İşini iyi yapan herkes sanatçı olabilir fikrini, sonuna kadar destekleyen  iyiye doğruya güzele adalete yönelen,bilimin de  de bu doğrultudaki sürece hizmet eden ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilginin adı olduğunu savunan bir proje “Sanata Evet”.

KİTABA DAİR

düşünceyi olgunlaştırıp projeye dönüştürmek süreç.Bu sürecin içinde bütün yaşam ve onun ulaşılabilir kültürünü oluşturabilme doğrultusunda SANATAEVET diyen Levent’in kitabının kapağının  arka yüzünden bir alıntı …ile sonlandıralım sözlerimizi

35 yılı aşkın SANATA EVET serüveninin  nasıl bir düşünme ve kişisel sorgulama döneminden geçtiğini okurlarına  belgelemiş olduğu kitabına dair  1993’den 2021’e kadar olan süreçte SANATA EVET düşüncesinde daha  da netleşmesinin br ürünü olan  kitaptaki yazılarda kullandığı “sanatçı” kelimesini artık kullanmıyor..Tamer Levent , Meslek kavramını yeri geldikçe beceri olarak da tanımlıyorum. SANAT kavramını ise çağın yaşama ve düşünme biçimi olarak tanımlıyorum artık.
Wittgenstein’ın dediği gibi “… bir kavramın anlamı onun tanımıyla saptanır; yani bir kavramın neye işaret ettiğini bilmek demek o sınıfa giren bütün disiplinlerin ortak özelliklerini bilmek demektir. Bunlar kavramın özünü teşkil eder.”
O halde içinde bulunduğumuz milenyumda şimdi sıra SANAT kavramını böyle anlamaya geldi! SANATAEVET bu anlamda bireyin kendisini tanıyarak geliştirmesi vizyonudur.
Birey olmak ve estetik değer sahibi olmanın anahtar ismidir.
Ben de bu ismin bilincine, kendi sürecimde ulaşmaya çalışıyorum. Her gün keşiflerde bulunuyor, kendimi hâlâ daha iyi tanımaya çalışıyorum. Yaşamı, durumları, durumların aktörleri olanları izliyor, inceliyor, anlamaya çalışıyorum.
Bu  da benim hep yoğun olduğum uğraşlar içinde olmama neden oluyor.
Bu kitaptaki yazılar, bu uğraşlarımın bir kısmı olan, o zaman dönemindeki düşünce biçimimi  yansıtıyor.
Bu günkü düşünce biçimimin oluşması sürecini  yani..

Bkz:

Tamer Levent —-Niçin Tiyatro’dan “Sanataevet”e, –Artshop Yayınları, Ağustos 2021

Çiğdem Yorgancıoğlu – (Kitap Türkçe-İngilizce) MODERNISM- NOVUS ORDO SECLORUM MODERNİTE -YENİ DÜNYA DÜZENİ – Tango wıth She Elephants and He Horses Erkek Atlar ve Dişi Filler ile Tango   -Artshop Yayınları, Mart 2020

http://www.cigdemyorgancioglu.org/

https://yestoart.org/

 

#SanataEvet

Bu haber 960 kez okundu.
ÇALIŞAN TÜRKİYE - 11:39 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.