TANGO TERAPİ PLATFORMU FARKLI ALANLARDA ÜÇ EĞİTMENİ BİR ARAYA GETİRDİ

ÇALIŞAN TÜRKİYE - Mart 3, 2020 6:33 pm A A

Fotoğraf :Tango Terapi Platformu Kurucu Küratör:Cigdem Hicran Yorgancioglu

Metin Yazır

Prof. Dr. Nilüfer Narlı

 

ARJANTİN TANGO İLE TÜRKİYEYİ BULUŞTURAN METİN YAZIR İLE TANGO TERAPI PLATFORMU İÇİN BULUŞMAMIZDAN İZLENİMLER

 

İstanbul ; Küre Fuarcılık tarafından organize edilen  5 -8 Mart 2020 tarihleri arasında ICC  İstanbul Kongre Merkezi’nde Harbiye’de  yapılacak olan “Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Fuarı  kapsamında küratörlüğü ve program yürütücülüğü Cigdem Hicran Yorgancioglu tarafından tertiplenen TTP TANGO TERAPİ PLATFORMU Sağlık ve Zindellik için Tango Dansı Etkinlik ve Çalıştayları  dahilinde TangoTerapi Platformu  için .Söyleşiler Dizimiz  de bu kez Arjantin Tango’yu Türkiye’ye getiren, bugün dünyaca tanınmış Arjantin tango eğitmenleri arasında sayılan  .İstanbul, Vancouver, Münih, Berlin, New York, Washington, Boston, San Diego’da da düzenli dersler vermekte, pek çok şehirde workshop düzenlemekte ve tango festivallerine konuk eğitmen olarak katılan dünyaca ünlü tango maestro ve tango eğitmeni  Metin Yazır ile biraraya geldik bugün.

Bu yazı o söyleşilerden olduğu gibi  ve Yazır’a dair okumalardan kısa izlenimleri konu edinmektedir.

 

Hikaye ilk önce Almanya’da Başlıyor, zihindeki Proje Ete kemiğe bürünüyor

Yaşı, vücut tipi ve geçmişi her ne olursa olsun herkesin dans edebileceği vizyonuna sahip Baila Tango okulunun kurucusu. Metin Yazir  1993 senesinde  Almanya’da Münih’te dans etmeye başlamış ve   aynı sene  Almanya’da kurduğu  ya da bir diğer deyişle başlattığı  Baila Tango, ya da  benim algıma göre kendisinin “Baila ekolü” özgün bir hal almış. Baila Tango’nun  kapılarını İstanbul’da açması  ise 1997’yi bulmuş. Sonrasında  birkaç yıl içinde Baila Tango Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa’ olmak üzere genişlemiş yayılmış, Baila Tango eğitimli eğitmenler ile de Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen tango camiası  haline gelmiş.

 

https://studio.youtube.com/video/S4-cCewY54c/edit

 

Tango bir İletişim Dili

Tangoyu yüksek seviyede bir iletişim olarak gören Yazır bugünkü söyleşimizde kendisine yönlendirdiğim “Türkiye’ye Arjantin  tangosunu   getirmek nasıl bir şey” sorsuna verdiği yanıtta  “kendim tangoyu sevdiğim ve sosyal açıdan faydalarını gördüğüm için bunu paylaşmak istedim” ifadelerine yer verirken   o dönemlerde  kadın erkek el ele tutuşması ve dans etmesinin dahi tabu olduğu  zamanlara işret ediyordu ve karşılaşılan tüm zorluklara ragmen yılmadan ve vazgeçmeden yola devam etmenin kazanımlarına değiniyordu.

Ben bir yandan Yazır’ı dinlerken aktardığı toplumun şartlanmaları ve ön yargıları hususunda  her biri sosyolojik olgu olan mevzuları kafamdan geçirip  Prof. Dr. Nilüfer  Narlı hoca ile bunların aşamaları hepsi birlikte konuşulabilir diye zihnimin odalarından tango adımları atarken , aslında  söyleşimizin biraz sonrasında Narlı’nın adımlarının bulunduğumuz yere ve ileri seviye sınıf dersine yaklaştığından belki haberdar belkide habersizdim . Belki de içine bilinç karışmış sezgi hali idi düşüncelerim.

Fuarın son günü Tango Terapi Platformu  Dünya  Emekçi Kadınlar Kadınlar Günü için de dans edecek peki, Yazır’a göre  Tangoda Kadın’a Bakış  

Tango’nun masculine bir dille yazılmış bir dans olduğu yaklaşımına ilişkin  acaba  Yazır ‘ın yaklaşımı nasıl şekillenmektedir diye  kendi yazılı  anlatımlarına göz attığımızda; Baila Tango’ya göre, erkeğin dominant olması temeline dayanan yaklaşım ve fikrin aksine; tango iki bağımsız ve aktif olarak katılan arasında bir diyalog ve  yüksek seviyede bir iletişim. Bu anlamda  kadınlara karşı yüksek saygıda bu vizyonun temelini oluşturmakta.

Tango; bir yaşama yolu, kendine, partnerine ve herkese saygılı olma yolu

Amacı kendisini tanıtımlarda geçen ifadelerde  şöyle geçmekte “tango sevgisini, dansı ve müziği yaymak, öne bir adım atmak isteyen, mutluluğu ve sağlığı arayan, sosyal, kişisel ve kültürel engelleri kırma vizyonu taşıyan kişiler için bunu eşsiz bir sanat haline getirmektir. Bir hobi olmanın ötesinde, tangoyu bir yaşama yolu, kendine, partnerine ve herkese saygılı olma yolu olarak görür.”

Yeni projeler – Sosyal sorumluluk projeleri

Sosyal Sorumluluk Projeleri konusunda hiç susmak bilmeyen sürekli proje üreten   zihnimin;  Metin Yazır ile bugün söyleşimiz esnasında  3-4 senedir Otizm ve Down Syndromlu çocuklarla çalışan ve  onların hayatlarına sosyal dansların oturmasına gayret eden hatta toplumda yaygın ön yargıların bu şekilde dezavantajlı bireylerle çalışmada daha da fazla belirgin olmasının engellerini aşmaya çalışan   bir Tango Eğitmeni olduğunu işitmek ve kendisinin  diğer  Eğitmen arkadaşların da bu konuda  duyarlı olması konusunda tavsiyede bulunması  ve bu çocukların olduğu yereler vakıflara derneklere gidilip onlarla çalışmada bulunmasının önemine işaret etmesi    mevzu benim açımdan kendi amaç ve projelerimin hedefleriyle örtüşen noktaları açıısndan  hayli ilham vericiydi

https://www.youtube.com/watch?v=owu4abF_LqU

 

Günden Diğer Kalanlar

Dünyanın pek çok ülkesinde ve şehirlerinde olduğu gibi Bosna ‘da Mostar , Sarajevo(Saraybosna)  Caplijna, ljubuski– Zenice gibi şehirlerdeki projelerden bahsediyor, sosyal sorumluluk projelerine dair otistik çocuklarla ilgili çalışmalar konusundaki katkıların altı çiziliyor., Her nevi  önyargıya ya da zorluklara  rağmen  Tangoya dair  “Vazgeçmemek ve olmayacak olarak düşünülen ya da söylenen ne varsa onun  olacağına inandırmak” . Tango camiasının içindeki entellektüel yapıyı önemsemekle beraber tangonun  toplumun her kesimine yayılmasını sağlamak için çaba göstermek. Tangoda Eğitim belgesi almak sürücü ehliyeti almak gibidir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VnQyOWPeCyU&feature=youtu.be

Türkiye’de  ve Dünyada Tango Nereye Doğru gidiyor ve evriliyor

Türkiye’de tango son 10-12 yıl içinde TDSF nin kurulmasıyla Türkiye Tango açısından ve eğitim açısından epey yol aldı. Türkiye Dans Sporları Federasyonu sayesinde Türkiye tangosu 30 kat daha ileri gitti ve bu daha da ileri gidecek bizdeki federasyonun ve devletle işbirliği  örneği pek yok.
Bu son derece teşvik edici ve dünya klasmanlarında üst sıralarda kalmak için de etkili.
Türk tangosunun ileriye gidebilmesi için Türkiye’deki sosyal yapının da ileriye gitmesi lazım  sözlerinin ardından sosyoloji ve tangonun içiçeliğinin altını çizen ve ismini andığım
Prof. Dr. Nilüfer Narlı’nın adımları daha da yaklaşmıştı  belli ki.

Dünyada tango fazla gelişmiyor. Tango ve eşli danslar Üçüncü Dünya ülkelerinde daha hızlı gelişiyor.

 

Söyleşimizden kesit https://www.youtube.com/watch?v=XIFQQzHSemo&feature=youtu.be

 

 

Yalın-sofistike ve Muzip Üslupla Bir Öğretim ve Eğitime  Tanıklık Etme

Kendi anlatımlarında geçen tango eğitmenliğine dair  benzersiz, eğlenceli ve anlaşılır yaklaşımın üçünü de Yazır’ın tangoyu geliştirmek açısından  olabildiğince zengin kaynaklardan ve farklı hocalardan eğitim almanın ehemmiyetini  vurguladığı söyleşimizin sonrasında  bizzat gözleme imkanı  sağladı  öğrencileri ile olan bir çalışmasına bir süre misafirlik etmek suretiyle  tanık olmam.  Çiftler  arasındaki hareket ve etkileşimi derinlemesine analiz etmesi ve  motive edici öğrenmenin gerek hızına, gerekse kalıcılığına olumlu etki eden sunma biçimi ve  dersin içindeki enerji ve dahi  coşkusu  hayli ilham verici ve aynı zamanda espriliydi. Eğitim  üzerine çalışmam hasebiyle ben de  “öğrenmeyi öğrenme” ve “öğretme” konularına olan duyarlılılığım açısından bu esprili, işlevsel yöntemin gayet akılda kalıcı ve etkili bir öğretme  ve motive etme yöntemi  olduğunun, aynı zamanda bir nevi  yarı sofistike yarı basitleştirilmiş muzip bir anlatımın  öğrenen kişinin yaptığı hataları düzeltmesinde en çarpıcı yöntemlerden biri olduğunun  altını çizmenin de önemine inanırım . Bu açıdan  bir kesitine tanık olduğum formal ve informal boyutu açısından eğitimi hem keyifli hem de yol gösterici buldum.

 

H.Çiğdem YORGANCIOĞLU

ICC- İstanbul Kongre .Merkezi

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Fuarı (5-8Mart 2020)

Tango Terapi Platformu

Yiğit Samur Haberi – İSTANBUL

 

 

 

 

 

Bu haber 2149 kez okundu.
ÇALIŞAN TÜRKİYE - 6:33 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.