TÜRKİYE’DE ELMAS İŞÇİLİĞİNİN YAPILDIĞI TEK YERİN KÜTAHYA’DA OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Ekonomi - Haziran 18, 2019 11:34 am A A

Osmanlı saraylarına 1500’lü yıllardan itibaren, elmas takılar işlenip gönderilen Kütahya’da yaşayan 8’inci kuşak zanaatkar, kentte bu kadim sanatın unutulmaması için mücadele veriyor. İnsanoğlu ile geçmişi yaklaşık 3 bin yıl öncesine giden elmas, kimi zaman sevgileri süsledi kimi zaman da insanların hırsının göstergesi oldu.

Elmas, bazen insanların iç dünyası, sevgisi, gururu, mutluluğu, kıskançlığı ve nefretine ayna tuttu. Bazıları ise onu, kötülüklerden korunmak için tılsım olduğuna inandığı için taşıdı. Bir dönem Afrika’da sömürünün simgesi haline gelen elmas, Osmanlı saraylarında da çok tercih edilen takıları süsledi. Saraylara 1500’lü yıllardan itibaren elmaslar, Kütahya’da işlenerek gönderildi. Hürrem’in takıları Kütahya’dan gönderiliyordu…. – “Elmas takılar, bütün zamanlarda kadınların tutkusu” Kentte faaliyet gösteren 8’inci kuşak elmas işlemecisi Doğan Şapçı, 13 yaşında hayalini kurmaya başladığı dede mesleğini sürdürmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Kütahya’da, 1500-1700 yıllarında Osmanlı saraylarına takılar üretildiği ve kumaşlar dokunduğunun, Vali Yardımcısı Mustafa İngenç tarafından belgelendiğini dile getiren Şapçı, kentte, Hürrem Sultan döneminde takıların yapıldığı ve kumaşların dokunduğunun bu orijinal belgelerde yer aldığını anlattı. Elmas takıların her zaman kadınların tutkusu olduğunu vurgulayan Şapçı, atalarından gelen ustalığı sürdürmeyi kendisine görev bildiğini ifade etti. Şapçı, elmas takılarla ilgili hem restorasyon yaptığını hem de bilinen modelleri üreterek farklı gelir gruplarının elde edebileceği fiyatlardan satışa sunduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Elmas takılar, bütün zamanlarda kadınların tutkusu. Normal gelir gruplarının alabileceği takılar da üretiyoruz. 700 liradan 5 bin liraya kadar, kullanılan taşına işçiliğine göre satışa sunuyoruz. Bu takıların hepsi el işçiliği olduğu için çekiciliğini koruyor. Restorasyonla ve üretimle gül, divanhane, titreyen kuş, akarsu gerdanlık, suyolu bilezikler, çubuk gerdanlık gibi antik modelleri geleceğe taşımaya çalışıyoruz.” Eski geleneksel modelleri kendi teknikleriyle yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Şapçı, “Unutulmaya yüz tutmuş modelleri yeniden kazandırıyoruz.

Bu eserlerde çakma sistemi, mıhlama sistemi var. Bu modeller bütün zamanların zevkine hitap ediyor” dedi. Kıymetli kardeşim elmas ustası Doğan şapçıya dünkü gösterdiği güler yüz ve tatlı sohbeti için teşekkür ederim.

Temel Atay, KÜTAHYA

Bu haber 2024 kez okundu.
Ekonomi - 11:34 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.