Pancar üreticisi kazandı

Ekonomi - Şubat 1, 2019 8:38 am A A

Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının düşürülmesinden dolayı pancar üreticisinin yüzünün güldüğünü belirtti.

Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının düşürülmesinden dolayı pancar üreticisinin yüzünün güldüğünü belirterek, NBŞ kotalarının yüzde 2,5 olarak uygulanmasının hem tüketici sağlığını hem pancar üretimini hem de pancarın en çok destek verdiği yan sektörlerden biri olan hayvancılığı olumlu etkileyeceğini ifade etti.

Konuyla alakalı olarak yazılı bir açıklama yapan Pankobirlik Başkanı Recep Konuk, 2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu ile yapılan düzenleme sonucu Türkiye’nin Avrupa ülkelerine göre kişi başına 5-7,5 kat fazla NBŞ tüketmek durumunda kaldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Pankobirlik olarak biz 2001’de yürürlüğe giren Şeker Kanunu’nun hem hazırlık sürecinde hem de uygulama sürecinde pancar şekeri ikamesinde kullanılan ürünlere tanınmış yüksek kotanın hem tüketici sağlığı yönünden taşıdığı riskleri, hem ülke tarım sektörüne olumsuz etkilerini hem de pancar tarımındaki daralmanın ülke hayvancılığına olumsuz yansımalarını ısrarla dile getirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz yıl mart ayında NBŞ kotalarının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüleceğini belirtti ve 31 Temmuz’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile de NBŞ Kotası yüzde 5 olarak resmileşti. Sayın Cumhurbaşkanımız iki gün önce de NBŞ Kotasının yüzde 2,5’e düşürüldüğünü belirtti.”

ÜRETİCİYİ VE HAYVANCILIĞI OLUMLU YÖNDE ETKİLER

NBŞ kotalarının yüzde 2,5 olarak uygulanmasının hem tüketici sağlığını hem pancar üretimini hem de pancarın en çok destek verdiği yan sektörlerden biri olan hayvancılığı olumlu etkileyeceğinin altını çizen Başkan Konuk, şu şekilde devam etti: “Son bir yılda alınan iki karar ile NBŞ kotalarının yüzde 10’dan yüzde 2,5’e indirilerek 67 Bin 500 tonla sınırlandırılmasının ilk sonucu ülkemizin 200 bin tonun üstünde daha çok pancar şekeri üretmesi demektir. Bu da yaklaşık 1,5 milyon ton daha çok pancar üretimi anlamına gelir ki bu daha çok tarlaya iş bulunması çiftçinin daha çok pancar üretmesi demektir.”

GIDA SEKTÖRÜ DE KAZANÇLI ÇIKACAK

Konuk açıklamasında, “Kararın ikinci sonucu ülke hayvancılığını pozitif manada etkileyecek olmasıdır. Bu karar ile ülkemiz 500.000 tonun üstünde daha çok küspe, 85.000 ton seviyesinde daha çok melas üretebilecektir. Bu daha fazla üretilebilecek besi materyalinin et üretimi karşılığı bir yılda aşağı yukarı 16.875 tondur ki bu da 80.000 civarında büyük baş besinin sorunsuz beslenebilmesi anlamına gelmektedir bu da bu miktarda canlı hayvan ya da karkas et ithalatından ülkemizin kurtulması demektir. Kararın üçüncü sonucu tüketici sağlığı açısındandır ve bu sonuç en az üretimdeki pozitif etki kadar hatta ondan bile değerli bir sonuçtur. Bu kararın dördüncü sonucu ise gıda sektörümüzün yönünü orta vadede kazançlı çıkacağımız bir rotaya çevirecek olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

Kaynak MilliGazete

Bu haber 452 kez okundu.
Ekonomi - 8:38 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.