Çavuşoğlu, AİHM’nin Demirtaş kararını değerlendirdi

Gündem - Kasım 23, 2018 8:12 am A A

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İnsan Hakları Mahkemesinin Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararı değerlendirdi. “Bu bir siyasi karardır.” dedi.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin geçtiğimiz gün açıkladığı Demirtaş kararını değerlendirdi. Çavuşoğlu, AİHM’yi sert bir şekilde eleştirirken, verilen kararın siyasi olduğunu ve Türkiye’nin itiraz edeceğini vurguladı.

İşte Mevlüt Çavuşoğlu’nun o değerlendirmeleri:

12 yıl yaklaşık, Avrupa Konseyinde zaman geçirdim. 2010-2012 yılları arasında da Meclis Başkanlığını yaptım. O dönemde de Avrupa Konseyinin tamamının reforma tabi tutulması genel sekreterle beraber önceliğimizdi.

İnsan Hakları Mahkemesi dahil tüm kurumların reforma tabi tutulması süreci konusunda konusunda önemli katkılarım da oldu. En çok da bu sürece Türkiye katkı sağladı. İnsan Hakları mahkemesinde ilk etapta 5 bin civarındaki dosyayı Türkiye’ye getirerek vatandaşlarımıza kendi arasında devlet bu işleri çözdü.

Şimdi, Avrupa Konseyinin siyasi kurumları var. Mesela Meclis, burada siyaset yapılabilir. Fakat Venedik Komisyonu ve İnsan Hakları Komiserliği yine İşkenceyi Önleme Komitesi ve yolsuzlukla mücadele komitesi ve özellikle de İnsan Hakları Mahkemesi siyaset yapılacak platformlar değildir.

Venedik komisyonu hukuki konularda mütalaalar yapar, tavsiyelerde bulunur, görüş belirtir. İnsan Hakları Mahkemesi de bu kararla siyasi bir karar verdiğini kanıtlamıştır. Bu bir siyasi karardır.

Hem daha önceki kararlarınızda makul şüpheyle bu kişinin tutuklandığını söylüyorsunuz. Makul şüphe varsa yani teröre destek verme konusunda varsa tutukluğunun uzatılması veya devam edilmesi, serbest bırakılması yine bizim kanunlarımızı çerçevesinde olur.

Tekrar söylüyorum, İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği karar kendi kararlarıyla çelişiyor. Hukuki değildir, siyasi değildir. Buna itiraz hakkımız var. Büyük şeye götürüyoruz, 47 yargıcın katıldığı. Önce 7 kişilik küçük kurullar var. Büyük kurulda da 47 yargıcın katıldığı kararlar veriliyor. İtiraz şeyi var.

“Bu karar uygulanmadı, üyelik tehlikeye düştü.” Kim söylüyor bunu bilmiyorum ama Yunanistan Batı Trakya’yla ilgili kararları uygulamıyor. Kaç defa kararlar aklındı. Türk isminin kullanılmasına izin verilmediği için İnsan Hakları Mahkemesine taşındı.

 

Kaynak MilliGazete

Bu haber 480 kez okundu.
Gündem - 8:12 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.