OLSUN MU?

Hasip Sarıgöz - Ekim 3, 2018 7:39 am A A

Tahta çıktığındaki ilk icraatı meclisi kapatmak olmuştu!

Güçlü bir Türk donanması bu dönemde Haliç’e hapsedilerek adeta çürümeye terk edilmişti! Türk milleti bunun bedelini, özellikle Balkan Harbinde canıyla, kanıyla ve kaybettiği güzelim vatan topraklarıyla ödedi!

Duyunu Umumiye İdaresi bu dönemde kuruldu ve ilk defa Avrupalı devletlerin mali denetimi altına girip yarı sömürge bir devlet haline geldik. Yani ekonomik bağımsızlığımızı bu dönemde yitirdik!

Uhudu Atika namı altında birçok kapitülasyon bu dönemde başladı ve Türk devleti acze düşürüldü!

Bir devlet düşünün ki, kendi devletindeki yabancıları yargılayamaz; kendi ahalisinden aldığı vergiyi yabancılardan alamaz hale gelmişti.

Yine bu dönemde ülkede birçok misyoner okulunun açılmasına izin verildi ve bu okullar özellikle Rum ve Ermeni ayrılıkçı hareketlerinin fesat yuvası ve Türk düşmanlarının eğitildiği yerler oldu. 1845 yılında 34 misyoner, 12 yerli görevli, 7 okul ve sadece 135 öğrenci varken, Abdülhamid’in saltanatının sonuna doğru yani 1904 yılında bu sayı 187 misyoner, 1057 yerli görevli, 465 okul ve 22867 öğrenciye ulaştı!

02 Şubat 1904 tarihli anlaşma neticesinde, ilk defa Balkanlarda Osmanlı Jandarma sayısı azaltıldı ve bunun sonucu olarak; Makedonya’da yabancı subay bölgeleri oluşturuldu. Serez Fransız, Drama İngiliz, Selanik Rus, Üsküp Avusturya ve Manastır İtalyan subaylarının tahakkümü altına girdi!

Girit Adası’nı, Midilli Adası’nı (daha sonra satın alındı), Mısır’ı Tunus’u Kıbrıs’ı Sırbistan’ı Karadağ’ı Romanya’yı, Eflak’ı, Boğdan’ı, Batum’u, Kars’ı, Ardahan’ı, Bosna ve Hersek’i bu dönemde kaybettik!

Kaybedilen vatan topraklarının yüzölçümü 1,5 milyon kilometreden fazlaydı!

Bu rakam, günümüz Türkiyesinin iki katı toprak kaybı anlamına gelmektedir!

Bulgaristan ilk defa özerkliğini bu dönemde kazandı!

Ruslar Çatalca’ya ve hatta bugünkü Florya (Yeşilköy)’ya kadar bu dönemde geldiler, Ayestefanos Antlaşması bu dönemde yapıldı ve Ruslar Florya Şenliköy’e kocaman bir zafer anıtı diktiler! Yıl 1898 idi…

Ülkedeki ilk “rakı” fabrikası onun döneminde Tekirdağ’da kuruldu.

Türkiye’nin ilk “bira” fabrikası yine onun döneminde kuruldu. Adı Bomonti idi.

Osmanlı’nın ilk “şampanya” fabrikası da o dönemde kuruldu.

Kendisinin “rom” içtiği bilinen bir gerçektir.

Namık Kemal dahil birçok vatan evladı o dönemde sürgün edildi.

Bu topraklardaki ilk genelev, yine onun döneminde açıldı!

Şimdi deyin bakalım: Üçüncü Havalimanı’nın adı “Abdülhamit” olsun mu?

Hasip Sarıgöz

 

Bu haber 703 kez okundu.
Hasip Sarıgöz - 7:39 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.