BAŞKAN KAYAMAN DEPREM HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

DORUKTÜRK EGE - Şubat 26, 2023 6:31 pm A A


Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Mimar İş İnsanı

   


Selahattin KAYAMAN ;

“İstanbul önemli bir şehrimizdir, Muğla’mızın da önemli bir şehir olduğunu unutmayalım!” dedi.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık, Elbistan, Hatay’ın Defne İlçelerinde olan 6.4, 7.6 ve 7.8 şiddetinde ard arda gelen üç deprem tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Ülkemizin gördüğü en büyük ve en geniş alana yayılan bu deprem 11 ilimizde hasarlara neden oldu. 13,5 milyon vatandaşımız etkilendi. On binlerce kaybımız var. Birçok ailenin ocaklarına ateş düştü. Annesini-babasını kaybetmiş çocuklar, çocuklarını kaybetmiş anne-babaların milletçe bu zor günlerde yanlarında olduk.

Muğla’lı bir siyasetçi ve mimar bir iş insanı olarak, turizm açısından önemli destinasyonlardan biri olan bu ilimize de dikkat çekmek istiyorum.

Muğla il genelinde 726’sı devletin, 14 ‘ü ise özel okuldur. Toplamda yaklaşık 160 bin öğrenci eğitim görmekte, 14 bin idareci ve öğretmen de bu okullarda çalışmaktadır. Bu okulların 15’i Datça’da, 85’i Bodrum’da, 34’ü Dalaman’da, 91’i Fethiye’de, 13’ü Kavaklıdere’de, 47’si Köyceğiz’de, 55’i Marmaris’te, 90’ı Menteşe’de, 127’si Milas’ta,  36’sı Ortaca ’da, 64’ü Seydikemer’de, 26’sı Ula’da ve 43’ü Yatağan’dadır. Bu toplam 726 devlet okulunun büyük bir kısmının yapı ruhsatı ile yapı kullanma izin belgeleri var mıdır?

ACİL ÇÖZÜM GEREKMEKTEDİR!

Bu okullarımıza acil çözüm bulmamız gerekmektedir. İl genelinde kaç okulumuz imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi almıştır. Tüm okullarımız, öğrenci yurtlarımız, cemaat yurtları da ilgili idarelerin denetiminden geçirilmeleri, yavrularımızın, hocalarımızın güvenliği açısından önemlidir.

Muğla’da 238 bin 885 konut, 47 bin 294 Ticari ve 12 bin 984 konut, ticaret olmak üzere 299 bin 163 bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi alınmış. Muğla halkı bunun karşılığı olarak toplam 1 milyar 202 milyon 194 TL ödeme yapmış. İl genelinde 20 bin yapı yasal değil ve yıkım kararı alınmış. Türkiye de ise 7 milyon yapı imar barışından faydalanmış yapı kayıt belgesi verildiği yetkililerle dile getirilmektedir.

2022 yılı başı itibarıyla Muğla’nın 13 ilçesinde 3 bin 317 yapının imar mevzuatına aykırı yapıldığı belediyelerce tespit edilmiş yasal işlemler devam etmektedir.

Başta Muğla Büyükşehir olmak üzere 13 ilçemizin belediye başkanları imar barışıyla yapı kayıt belgesi almış yapıları incelemeye almalıdırlar.
Deprem yönetmeliğine uygun olup olmadıkları tespit edilmelidir.
Belediyeler yapı ruhsatı vermeyi geçici bir süre durdurmalıdırlar. Aslında bu önerim sadece Muğla için değil, tüm Türkiye için geçerlidir.

Menteşe –Milas kaygan zeminde, ilin tamamı birinci derece deprem bölgesidir. İlimizde hızlı yapılaşma devam etmektedir. Fethiye, Seydikemer, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Marmaris ile Datça’da zemin alüvyon sıvılaşma etkisi altındadır. Sıvılaşmayı önlemek için jeolojik raporlardaki değerlerine göre zemin iyileştirilmesi yapılabilir. Binalarda muhakkak bodrum katı yapılmalı. Jeolojik, jeofizik raporlarının göz önüne alınmalıdır.

Akdeniz helenik yayı her yıl Fethiye’yi 3 cm ötelemektedir. Rodos adasından gelen Çameli hattı var. Münferit olan bu hat 1957 yılında Fethiye’de 6.7 şiddetinde yıkıcı bir depreme neden oldu. Tuzla, Akarca, Foca Mahallerindeki binalar öncelikle ilgili idarelerce incelenmelidir. Seydikemer‘de Eşen çayı etrafı ile Kumluova , Karadere Mahalleleri de sıvılaşmanın etkisi alanındaki yerlerdir.

İstanbul önemli bir şehrimizdir. Ancak Muğla’mızın da önemli bir şehir olduğunu unutmayalım.

DORUKTÜRK EGE – MEHMET EMİN IŞIK

Bu haber 217 kez okundu.
DORUKTÜRK EGE - 6:31 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.