Taha Akyol’dan “hukuk devleti” vurgusu

Gündem - Ocak 23, 2019 8:42 am A A

Uzun bir aranın ardından yazılarına Karar gazetesinde devam eden Taha Akyol, “Hukuk yolunda…” başlıklı köşe yazısıyla önemli mesajlar verdi.

Türkiye medyasının önemli kalemlerinden Taha Akyol, “Hukuk yolunda…” başlıklı köşe yazısıyla okuyucularıyla yeniden buluştu. Akyol, 14 Eylül tarihinde Hürriyet’teki son yazısına imza atmıştı.

Yazısında hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Taha Akyol, Siyaset ve ideolojilerin hukuku araç olarak gördüğü değerlendirmesinde bulundu.

Akyol, başta 28 Şubat dönemi olmak üzere II. Abdülhamid ve Atatürk dönemlerine değindi. Hukukun dönemin şartlarına uydurulduğunu, belli dönemlerde anayasal dikkatinin olmadığını ifade etti.

“Yargının bugünkü hali çok endişe verici” değerlendirmesinde bulunan Akyol, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün 29 Kasım 2018 tarihli açıklamasında tutuklamalardaki ölçüsüzlükten yakındığını ifade ettiğini kaydetti. 

“Temel hak ve özgürlüklere orantısız müdahaleler, bazı haklı eleştirilere neden olabilmektedir. Yine bu tür müdahaleler, yargısal tasarrufların meşruiyetine ve yargıya olan toplumsal desteğe de zarar verebilmektedir.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

İşte Taha Akyol’un yazısından bazı kesitler:

28 Şubat döneminde türbanlı kızların kamu haklarına ağır kısıtlamalar getirilmesini eleştiren yazılarım sonradan Nesil Yayınları’nca “Modernleşme Sürecinde Türban” adıyla kitaplaştırılmıştı.

Türbanın irtica değil modernleşme simgesi olduğunu söylüyor, liberal demokrasiyi, bireysel hak ve hürriyetlerin önceliğini savunuyor, “vesayet”i eleştiriyordum.

1 Mart 1998 günlü “Hukuk devleti” başlıklı yazımda, 19. yüzyıldaki liberal Fransız düşünürü Frededic Bastiat’nın şu sözlerini alıntılamıştım:

“İnsan ilişkilerinin yarattığı sorunların çözümü için temel koşul, özgürlük ortamının yaratılmasıdır.”

Sürekli liberal demokrasiyi, kuvvetler ayrılığını, temel hak ve özgürlükleri savundum.

Zira tarih gösteriyor ki, bunlar olmazsa toplumlar çok sert kutuplaşmalara sürükleniyor.

28 Şubat kâbusunu, “cemaat yargısı” kâbusu izleyecekti; sonra da yargının siyasallaşması…

Hukuk ve yargı ne kadar zayıf görüyor musunuz? Köklü bir zaaf üstelik!

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol

Kaynak MilliGazete

Bu haber 451 kez okundu.
Gündem - 8:42 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.